Беше ужасно. Нямаше нищо общо с болнично лечение - така Елке

...
Беше ужасно. Нямаше нищо общо с болнично лечение - така Елке
Коментари Харесай

Ужаси от ГДР: жените от Крепостите на трипера

" Беше извънредно. Нямаше нищо общо с болнично лекуване " - така Елке (името е променено) описва онова, което претърпява преди повече от 50 години в Германска демократична република в клиника за полово здраве. Навремето дами и девойки са привиквани от полицията в Източна Германия и са отвеждани в клиники под претекст, че вероятно са инфектирани с венерически заболявания. В реалност това било форма на наказване или " образование ", тъй като тези млади дами " не се вписвали в системата ", споделя Елке.

Те били отвеждани в специфични клиники за полово здраве, наричани " венерически отделения ", където ги държали седмици наред и редовно ги тормозели. Много от лежалите там дами описват, че са били изнасилвани.

" Това е систематична корист с власт от политическия режим ", споделя Флориан Щегер, ръководител на института за история, философия и нравственос в медицината към Университета в Улм. Щегер е интервюирал над 100 дами и тогавашни служащи в тези медицински центрове и е прегледал безкрайната документи по тематиката от ЩАЗИ.

Момичетата и дамите, които били набелязвани, по някакъв метод са били възприемани като разнообразни, изяснява Щегер. Обичайно това се дължало на желанието им да живеят свободно - да вземем за пример да пропуснат някой час в учебно заведение, да се придвижат ненапълно на стоп или да отидат на дискотека в събота вечер. После ги упреквали, че проституират.

В Германска демократична република трябвало да порастват единствено същински социалистки

" Целта е била в Германска демократична република да порастват единствено социалистки, които да водят обикновен живот - да вървят на работа, да си намерят брачен партньор, да имат дете ", изяснява Щегер. За да бъде реализирана тази цел, част от опазването на здравето е инструментализирано за идеологически цели.

Елке остава сирак на 12 години, а на 16 е изнасилена от съветски служител на реда, в резултат на което забременява. 2 години по-късно момичето е привикано от полицията, с цел да " обясни "  нещо. Органите на реда я водят в клиника за полово здраве, където я заключват в претъпкано поделение. Там хората спели по земята, спомня си тя през днешния ден.

Лекарите споделят на Елке, че има гонорея, за което тя твърди, че било неистина. След изнасилването и раждането на детето ѝ тя не е имала полови контакти. Проучвания демонстрират, че едвам 20% от държаните в тези клиники дами в действителност страдат от заболявания, излъчени по сексуален път.

Някои девойки и дами се оплакват, че бръснели косите им, инжектирали ги с медикаменти, без да им изясняват какви са, а в следствие те получавали болки в крайниците. Елке споделя по какъв начин някои девойки били преглеждани с нагорещени спекулуми. Тя получила коктейл от най-различни медикаменти, след който не можела да стане три дни. Жената подозира, че хроничните ѝ проблеми с бъбреците, появили се две години по-късно, вероятно са свързани точно с тези лекарства.

Във времената на Германска демократична република дамите са имали три задания: да си намерят работа, да се омъжат и да родят деца Снимка: Rolf Zöllner/IMAGO

Трудно е да се каже тъкмо какъв брой дами са минали през такива мъчения в тези клиники в Германска демократична република, само че сигурно са доста. Само в град Хале евентуалният брой е към 5000.

Тежкитравмиипсихологическипоследствия

" Наричали са тези клиники " Крепости на трипера ". Хората може би тогава са се присмивали на това, само че са нямали визия какво се е случвало там ", изяснява Кристине Бергман от Независимата комисия за полово принуждение над деца.

Освен всичко останало дамите, влизали в сходни клинии, са били принуждавани да подписват контракти, че няма да приказват за претърпяното там. Всъщност там са били изпращани единствено девойки и дами и нито едно момче или мъж. 

Тежките контузии, които мнозина претърпяват в тези клиники, оставят дълбоки следи. Някои девойки са били към този момент неспособни да продължат образованието си. Немалко са понесли тежки душевен последици от случилото се - разстройства на съня, компликации при установяването на връзки. Години наред множеството от тях са ужасени от претърпяното и не търсят професионална помощ.

" Трябва да е ясно, че никой не е понесъл отговорност за това - на никое място ", споделя Бергман. Срокът на отминалост на закононарушенията е изминал и към този момент не могат да се повдигат обвинявания. Освен това доста от очевидците са умряли.

Сега специалисти приканват за по-обстойно следствие. Те се надяват, че повече дами ще намерят храброст да опишат за претърпяното в тези клиники на ужаса.

Елке споделя, че ориста ѝ я е научила да се бори. " Психологически обаче беше доста мъчно. Бях унищожена. Не можех да понасям толкоз доста неправда ", споделя тя през сълзи.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Отнетите деца на Германска демократична република

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР